Wednesday, March 30, 2011

Kata Aku : Bulu Mata dan KukuKaki Tangan.

Assalamualaikum :)

Suddenly, hujan turun dengan lebatnya. dari petang tadi, sampai la sekarang. sejuk toksah cakap la. amik air semayang pon macam nak g berperang. takotnya nak sentuh air sejuk cam ais. ceeeh. dan time sejuk camni, minum milo panas sambil ngadap lappy adalah the best thing evah. duk pulak dalam selimut tebal, ahh toksah cakap la.... heaven kot. hee. macam hiperbola kan. 


For sure, bukan hal hujan dan sejuk yang nak diperkatakan. Serious tak tahu nak cakap camne pasai hal ni. but first thing first,mind if i ask you something? eceh. bila bulu mata korang jatuh, or i mean jatuh gugur ke pipi, wut is the fes thing yang bermain di fikiran? idk tetiba rasa cam ayat yg aku guna mcam berbelit macam maggi.lol.


that's wut i'm gonna talk about. bukan apa, semenjak dua menjak ni, bulu mata aku salu je jatuh, got it,?? oke la. aku guna ayat ni, bulu mata aku selalu je jatuh gugur ke pipi. heee. macam haprak.boooo.
and for me, one thing yang bermain di fikiran bila berada dalam situasi ni :


Bila Bulu Mata Belah Kanan Jatuh Gugur ke Pipi.
I'll talk to my self : aishh.sape la RINDU kat aku ni. asyik jatuh je bulu mata ni. kang lama-lama botak mata aku kot. LOL.
and yess, bulu mata belah kanan memang dikaitkan dengan rindu. it's mean, ada someone tgh rindukan you. bukan aku sengaja reka, dah memang camtuh.


Bila Bulu Mata Belah Kiri Jatuh Gugur ke Pipi.
I'll talk to myself : ouh, there's someone tengah UMPAT,MENGATA dan MENGEJI aku la ni. agak-agaknya sape ea?
mesti si anon tu sebab tadi aku blablabla.  nonsense.
dan sebaliknya, bulu mata belah kiri memang-lah dikaitkan dengan benci. jangan tanya aku why. :P

And for sure.
 my mum pernah kata, kalau kita nak tahu sape yang RINDU or sape yang tengah UMPAT kita tu, amik bulu mata yang jatuh gugur ke pipi tadi and letak bawah bantal. InsyaAllah orang tuh akan masuk lam mimpi kita. phewww.

And another thing.
kalau kita nak rambut kita cepat panjang, amik bulu mata yang jatuh gugur ke pipi tadi, and letak atas kepala.
maka, cepatlah seket rambut kita akan panjang. heee.



dat's the things about bulu mata. now, let's talk about KUKUKAKI TANGAN.

have you ever heard that the reason why KUKU TANGAN kita cepat panjang and why KUKU KAKI kita lambat panjang??



Kuku Tangan.
this is apa yang membe aku pernah story la. Dia kata, Kuku Tangan adalah simbol kepada Kegembiraan. for sure, dalam hidupan seharian kita, kita lebih banyak bergembira daripada berduka kan? Semakin kita selalu gembira, semakin cepatlah kuku tangan jadi panjang. got it? so you think mende ni masuk akal tak? heee.

Kuku Kaki.
memandangkan kuku tangan adalah simbol kepada kegembiraan, adalah berbeza dengan kuku kaki. Kuku Kaki pula dikatakan simbol kepada Kedukaan. and yes, bukan setiap hari kite berduka right? melainkan orang yang baru putus cinta or kematian someone la.. and kekadang boleh diterima jugak la kot, sebab kita jarang berduka, maka Kuku Kaki lambat seket nak panjang. hee.


Moral of the Story.
eyh, mende ni boleh pakai ke? hee. and for me, kekadang aku 'main angin' jugak ngan mende ni. yeayh, i admit yang aku selalu je letak bulu mata yang jatuh gugur bawah bantal. bukan percaya sangat kat mende ni, tapi it's just for fun. bayangkan, bila kita letak bulu mata yang jatuh gugur tu bawah bantal, and ditakdirkan malam tu you mimpikan someone, ia boleh jadi kebetulan kot. haha. esok pagi bangon dah senyum sememeh, sebab dah set on mind yang : 

ouh,kau yang rindu aku ea.

or

ouh, kau yang umpat aku semalam.

hahaha. 

it's just for fun right? jangan percaya seratus peratus, sebab ni cerita yang aku pon dah tak engat dari mana asal usulnya. cerita dari mulut ke mulut kot. 

oke.dat's all for tonight.
Till then, Bye.

LOVExoxo,
Zatil.

10 comments:

CiK JaCOb'S said...

aku tahu sape rindu mu...pakwe mu la 2...hehehe...

aku setuju sgt..mmg betol kuku tangan cepat pnjg berbanding kaki...

xcaya aku yang rambut pnjg 2..
hehe

Nurul Sharmila said...

owww... patutla asyik mimpi someone... rupa2 nya dh letak bulu mata bawah bantal yerr.. hehehe dh taw la sapa rindu dye.. :p
mila nk try gakla nanti.. hik3..

zatil said...

Azwanni jacob : masalahnya, bila aku letak bulu mata bawah bantal, bukan 'pakwe' aku yang masuk lam mimpi. tapi mamat yang aku cerita tuh. bhahaha. yang rambut panjang tu, aku pong dop sure.p, aku letok okmo atas rambut aku.hehehe

zatil said...

mila : haha. i anggap tu satu kebetulan. takkanlah. haha. try ah mila, tapi jangan la mila p sengaja cabut bulu mata tu :P

CiK JaCOb'S said...

perhhh....org 2 ke yang less less hok dkt status mu 2??

zatil said...

azwanni sayang, dat less less tu just lirik lagu lah. aku tak apply ke sape-sape pon.haha

Nurul Sharmila said...

hahaha.. xpela klu bulu mata abis.. byk jual kat shopping complex... hahaha... lagi cantik... siap lentik gitu... waaa... mantop! haha :p

zatil said...

hahah. cik mila, lelaki tak suka yang palsu :) semuanya kena original. bhahaha

Nurul Sharmila said...

hahaha... oww yeke! xpelaa.. ckpla kat dorang sapa suruh rindu kte byk sgt... asyik jatuh bulu mata smpi dh xde lagi dh.. hahaha :)

zatil said...

haha.dah la mila, mila memang nakal ouh.bahayabahaya :P