Saturday, October 16, 2010

Pompuan Comel Kena Tengok Kaki First Ke?

Tgh-tgh belek facebook td,tiba2 aku terbaca status mamat neyh.friend aku la.dia cakap,lau nk tgk awek tu comel ke tak,tengok kaki dia.betol kah?

betol ke lau kaki comey,konpem pompuan tuh comey?betol ke?betol ke?

maybe it's sumtim like dis la,aku pun penah jugak dgr camnih.katanya,lau kaki pompuan tuh comel dan nampak bersih,pembersih la beliau.tapi,istilah kaki comel tuh bukanlah putihmelepak.putih,hitam,kelabu taik arnab ke,,,,....lau nampak bersih tu oke la.kirenya,pompuan tuh menjaga kebersihan dirinya dari pelbagai sudut.dari hujung rambut ke hujung kaki gituh.mampos la kan lau kaki yg da di bagi pinjam nh kaler coklat,n orang cakap kaki putih baru comey,kena gosok sampai berkilat la kaki nh.bia terhakis sume2 kulit n bawu lah putih. comel kah? hahaha

lagi-lagi,lau nampak kaki pompuan yg ada kudis,parut ke hape,tu bukan kira tak comel.dh mmg dia ada penyakit gatal2 ke.mmg keturunan family kulit sensitif ke.so,kdg2 istilah tgk kaki nk menentukan kecomelan pompuan nh kadang2 ta boley di terima.kaki comel,tak semestinya hati pom comel kan.

ha,ada jugak laki-laki yg suka bandingkan kaler muka n kaler kaki.sah-sah la tak sama weyh.maybe muka nampak putih dari kaki.ye la kan,lau muka,guna sabun muka khas.pastu,pakai serba-serbi krim ntah hape-hape.sunblock nk halang cahaya matahari kena muka.n sume-sume tuh.tu penjagaan muka.lau bab penjagaan body neyh.kadang2 malas nk pakai losyen kat tgn,kaki.
lau sesetengah yg pakai losyen,maybe rajin pakai tyme nk tido je.tyme tu kompem2 pakai untuk kelembapan kulit je kan.tyme tghri jarang orang pakai losyen tuk block sunlight sume2 tuh.dan-dan pulak,takkan nk pakai sunblock kat kaki.huu

lagi2 sal kulit kaki yg comel,korang tgk la gadis2 dan pompuan2 yg berjalan ke kelas.(untuk student2)tak ke tyme tuh cahaya matahari memancar-mancar.mestilah hitam kaki kan.da la xpakai losyen,pakai lak selipar yg tali halus-halus.selipar comel yg bertumit tinggi lak tuh.kompem-kompem la kaki jadik hangus.tgk beza ngan yg pakai kasut,kaki terlindung dan dilindungi gtuh.hehe^^ laki2 nk cakap pe,? g kelas kompem2 pakai kasut.naek moto.pakai helmet tutup muka.so,both muka n kaki terjaga.

so laki2,jgnlah judge pompuan tuh ngan tgk kaki dia.kalau hati dah comel,kompem2 nye seburuk mana muka,nmpk kecomelannya.

n pompuan2lak,jom la kita jaga kaki sama-sama,.

>>xperlu habiskan ribu2 pergi spa pon.boley je rendam kaki lam air suam selama 30 minit kat umah.ngah-ngah rendam kaki tuh,pasang lagu2 syahdu lagi jiwang tuk menenangkan jiwa.

>>then,amik tuala kecik,hilangkan sel-sel mati dan kekotoran sume2 tuh.
amik lak scrub kaki.

>>then,letak losyen n krim kaki hape-hape sume.

>>jgn lupa urut2 manje sekitar kai tuh.guna losyen yg dwifunction tuh.2 dalam 1. urut celah-celah kaki tuh penting.tempat yg tersembunyi.

>>pastu,potong kuku kaki.cara terbaek potong kuku kaki adalah berbentuk segi empat.dan,yg penting,jgn buang kutikel kat kuku tuh.t bakteria masuk.
pastu lagi,guna minyak zaiton nk kasi kuku jadik sihat dan berkilat-kilat.

senang kan.wat sendiri aje.hehehe

other than that,..

>>masa beli kasut,make sure kasut betul-betul padan ngan saiz kaki okaih.ini adalah keutamaan semasa membeli kasut

>>pilih kasut yg mempunyai bahagian dalaman yg lembut.

>>jgn pakai kasut yg terbuka di bahagian hujung atau sandal yg mempunyai tali di antara ibu jari n jari kaki sbb ia boleh mencederakan jari kaki.

>>elak pakai kasut yg terlalu ketat,bertumit tggi dan bahagian depan yg tirus.sbb ia boleh meninggikan tekanan n boley sebabkan kaki kita melecet.

>>masa terbaek tuk pilih kasut adalah tyme petang.masa nh kaki kita cam bengkak or i mean kembang la seket.

>>untuk yg pakai sarung kako or stoking,sila lah pilih material kain yg lembut,yg diperbuat daripada kapas.n jgn pakai sarung kaki yg terlalu ketat kat bahagian pergelangan kaki sbb boley sekat aliran darah.n make sure stokin or sarung kaki tuh tukar tiap2 hari.okaih!


xoxo!
hanger tak bertali.ahaksss

5 comments:

MunirahAS said...

tgk kaki sbb klu kaki putih, sah2 dh dye putih wlupn muka gelap.. sbb x sume muka putih tu, asal ye putih, cbe tgk kaki, itam! mkne er, itam r org tu.. hahahha

zatil said...

hahhahha.betol dh ow.kahkahkah
p.dop ley salahkan kaki.kadang2 kaki kena cahaya matahari.ahakssss

Anonymous said...

ti..kutikel kt kuku 2 yg mane ea??
:P

muhsin aminudin said...

jom follow saya gi pedicure

zatil said...

heyh si anon,hehehe. ak pon tak sure jugop sebenarnya :P
jom google sesame :P

muhsin: aiyooo. best2. haha belanja ea :P