Saturday, February 19, 2011

Kenangan Dalam Ingatan.

Assalamualaikum.

Tiap-tiap hari, lepas balik dari sekolah, adik aku suka sangat baca doa makan. keluar dari kereta je, terus baca doa makan. bukan baca slow-slow, tapi dengan sekuat hati. agak-agak aku lah, jiran kiri kanan depan belakang pon boleh dengar adik aku baca doa makan. dia ulang baca doa makan tu sampai dia puas hati. haha



then, bila dah tunjukkan kehebatan dia membaca doa makan, dia ngadap tv. tengok kartoon lalu tertido.
begitulah rutin harian adik aku yang 5 tahun tu. tahun ni dia baru masuk tadika.
first day masuk sekolah, dia tanak lepaskan tangan mak aku.
bila mak aku nak balik, dia pegang je tangan mak aku.katanya nak ikot mak aku balik.



macam-macam gaya mak aku pujuk, last-last mak aku tinggal je dia.
nanges wooo.
ala.. budak-budak. biasalah tu.
ada yang mak ayah temankan sampai balik :)

bila adik aku balik sekolah, aku suka tanya dia apa yang cikgu ajar.
hari-hari aku tanya dia soklan yang sama.
''hari ni cikgu adik ajar apa?''.
tapi kebanyakan hari dia cakap cikgu dia ajar huruf A. haha
hari tu dia cakap cikgu dia ajar angkat  tangan atas bahu.
then, sit down and stand up.
waaah. adik aku dah pandai speaking :P



suka tengok telatah adik aku sorang ni.
dalam ramai-ramai, dia la yang paling nakal.
seriiiius nakal. nakalll giler.
-.-''

tuuu. budak  yang buat-buat manja ngan mak.



best-kan jadi budak-budak :) *tetiba*.

bila cakap pasal sekolah tadika ni, banyak kenangan pahit manis masam.



KENANGAN MENANGIS.

bukan menangis sebab tak nak pergi sekolah, menangis sebab sepupu aku tak nak p sekolah.
dulu, aku g sekolah jalan kaki je.
sebab sekolah aku boleh dikatakan dekat dan tak melintas jalan.
so, mak tak risau la aku p sekolah jalan kaki.
lagi satu, penculik budak tak feymes lagi time tuh.
so, aman la budak2 jalan g sekolah tanpa mak bapak.
lagipon aku p sekolah ngan sepupu aku.

tapi, time sepupu aku tak nak g sekolah, aku selalu je nanges.
teheeee^^
menangis sebab kena p sekolah sorang-sorang.
menanges sebab takot.
menanges sebab malu g sekolah nanti kena masuk sorang-sorang. 
hahaha


sepupu sepusing sepusat.
ini la kami time-time kecik. gambar time raya.hee
lelaki hensem tu ayah aku, yang cun freehair tu mak aku :)
mana aku? hehehe
yang baju kuning pakai lipstick senyum sememeh tu sepupu aku.



sekarang kami da besar :)
masing-masing dah masuk 20-an.
aku 20, dia 21.
*oh ye,memang aku besar seket dari dia :P *


 KENANGAN MINYAK, SUSU :)

time tadika dulu, selalu je dapat barang-barang cam susu, minyak masak n mcm-mcm lagi kan.
kekadang aku pikir macam nak ragging aku je.
yela, aku ni p sekolah jalan kaki je, time  balik sekolah, banyak barang nak kena bawak balik.
minyak masak seblah tangan kiri, susu gedabak besar seblah tangan kanan,
beg kat belakang.
berat ouh. terkinja-kinja aku ngan sepupu aku ni.
sekolah bukan dekat, takde ah jaoh sgt :P
tapi satu kenangan yang tak boleh blah, bila aku jatuh atas jalan yg penuh batu-batu.
time bawak barang-barang banyak dan berat camni ah, sebab tak leyh kawal diri, 
maka jatuh lah aku gedebuk atas batu-batuan. sakit.
kaki banyak kua darah sebab kena batu tajam, sampai sekarang tinggal parut.
heee :)

bukan setakat  kenangan ni je. banyak lagi kot. :P


ouh. takley nak berkenangan sangat ah. dah masuk maghrib ni.
till then,.

LOVE xoxo,
Zatil.
ouh.  kenangan :)

4 comments:

FariehanIbrahim [LBC] said...

adeh, nanges sbbspupu xmo g skola, haha! comey btoi. xD

best kn kalu ingt balik kenangn time kecik2 dlu,
leyh wat senyum sorang2. ^^

zatil said...

seyes nanges time sepupu tanak p skolah. haha. takot ouh :P

betol kan. time kecik sumenye manis :)

Miss Anis said...

sume 2 kenangan yg xdpat dilupakan...

zatil said...

memang tak dapat dilupakan :)