Friday, November 16, 2012

Cerita Panjang, Gambar Banyak. LANGKAWI

Salam :)

Seyesly dah lama tak berblogging due to masalah laptop. And now im so eksaited to share with friends about my trip to Langkawi last day. Since baru je lepas final exam and  we got cuti deepavali about 1 weeks, my friends and i decided to release our tension kat Langkawi .

Percutian 3 hari 2 malam bersama 4 sahabat seyesly memang seronok gilerrrrr. Meh nak habaq mai.

Ahad. Jam 10pg. 11Nov.

 Oke, on sunday morning , dengan muka eksaited naik bas menuju ke Perlis untuk bermalam kat rumah Dila before bertolak ke Langkawi on pagi isnin. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 8jam tu quite meletihkan.


*With Aliah, bangun tido, amik gambaq*
  
And about jam 8mlm, sampai la kami di Perlis dan disambut oleh mak Dila kat stesen bas. Bila dah sampai rumah, makan and terus tido untuk perjalanan esoknya.

Isnin .12Nov
Before 6am semua dah bangun bersiap sebab too eksaited nak p bercuti.

 *with Yayah, before bertolak ke jeti*


Jam 9.30pg naik feri menuju ke Langkawi and it takes lebih kurang 1hour perjalanan. 10.30-11pg dah sampai Langkawi. yeayhhh




 *muka eksaited, yeayhhh dah sampai Langkawi*



Bila dah sampai, masing-masing tarik beg and pergi kat kereta sewa. Setel kereta sewa, bergerak ke chalet kat Pantai Chenang, Chalet Melati Tanjung. Unfortunately, bila nak p check in, kami diberitahu yang dorang tak kemas bilik lagi. Hummm. Apa punya service lah. So, sebab malas nak menunggu, kami prosid dengan agenda lain. Pergi makan and bergerak menuju ke kabel car.

1.15ptg. Sampai kat park cable car. Sampai je kat sana, mak oiiii, orang ramai giler. Beratur panjang kot nak beli tiket naik cable car tu, tapi disebabkan nak jugak merasa naik cable car, tetap sabar menunggu. Bila dah sampai turn beli tiket, dapat berita buruk lagi, dorang stop jual tiket due to orang ramai gile. Time tu pukul 2ptg kot n kul 4.30ptg baru dorang bukak balik kaunter. humm. So, disebabkan malas menunggu lagi, kami terus bergerak pergi ke underwater world.


 *pintu masuk*

*selekeh ==''*

 *Underwater world*

Bila dah bosan pusing-pusing kat sana, we decided tuk terus p check in sebab masing-masing dah letih and harus mandi segarkan diri before prosid to program lain.

Setel check in and solat, kemas barang and whatsoeva, jam dah menunjukkan jam 6ptg. so masa untuk mandi pantai :) Pantai Chenang, gambaq takda noih nak show off seket. Tapi for sure, mmg having fun giler-giler mandi-manda with friends.

Before maghrib, masing-masing bergerak balik chalet and bersiap tuk makan malam. Memandangkan malam tu hujan, rancangan tuk lepak tepi pantai tengah malam terpaksa dibatalkan dan kami prosid with pergi mall and makan malam,.


*Some random pictures*
 Selesai makan, shopping, balik bilik and tido.

Selasa . 13Nov

As usual, jam 6pg dah bangun and bersiap untuk first activity for that day ISLAND HOPPING. this is soooooo seronok. Kami dibawa melawat 3 pulau and tengok burung helang makan.

so, first pulau adalah DAYANG BUNTING MARBLE.




 cerita disebalik dayang bunting .


Pulau Dayang Bunting mendapat nama daripada kisah gergasi sakti yang bernama Dayang Bunting. Pulau ini seimbas lalu menyerupai gergasi hamil yang terlena. 






Next, beras basah Island.





And last but not least, tengok burung helang makan. *pictures not available* hihi


Sebab masa amat mencemburui kami time tu, kami terpaksa terus menuju kaunter tiket feri untuk perjalanan balik keesokan harinya. -beli awal takut tiket habes-. Then, bergerak pergi makan dan shopping coklat , pinggan mangkuk, set cawan and etc kat pekan kuah untuk buah tangan bagi family dan kawan-kawan.

5ptg, selesai shopping and bergegas balik chalet sebab eksaited nak mandi pantai lagi buat kali terakhir kat pantai Chenang. hahaha.

Aktiviti malam, bergerak ke dataran helang untuk lepak-lepak dan mengambil angin malam. Night walk gtuwnyeww,

Lepas lepak, balik chalet and sleeeeeep.

Rabu. 14Nov. 

10pg Get ready tuk naik feri balik ke kuala perlis. Baru nak selesa duk dalam feri, datang la pekerja feri tu kat kitorang and he asks me samada nak naik tangkap gambaq atas feri ke tak. So, bagai orang mengantuk yg disorong bantal, terus kami angguk kepala la kot. mmg pasang niat nak amik gambaq atas feri tapi wajib ada pekerja dorang yg ikot sekali. so, yeayhhh, :)


 *dalam feri*


 *dekat kapten DRIVE feri*


*atas feri*


 Done sesi bergambaq, sesampai je kami kat jeti, ayah Dila dah sedia menunggu. bergerak balik kerumah dila and rehat sekejap sebelum bergerak ke Padang Besar.

I bought jersey and tshirt kat sana and one of my friend bought anak patung besar and it only costs rm180. aummmm. so jelly ==''.

*anak patung besaq*

Selesai shopping kat padang besar, Dila bawak kitorang pusing perlis and now masa untuk shooting :)





*random pictures again*

Lepak kat sini sampai petang, then pergi tengok Ladang Tebu dan balik rumah Dila sebab masing-masing harus bersiap untuk balik ke kampung masing-masing. Maka, habis lah waktu kami bercuti di sana.

And dalam jam 8mlm, aku pon naik bas untuk balik ke Terengganu . Dihantar oleh Dila, Yayah and Aliah. 
Tepat jam 8.15mlm bas bergerak memulakan perjalanan, baru je nak terlelap tido, bas tetiba berhenti tepi jalan. Sangat malang, bas rosak sebab gear tak jadi. About 3jam lebih la tunggu dalam kepanasan sementara bas dibaiki. Tapi macam tikus membaiki labu, bas yang hanya takleh masuk gear, terus enjin tak hidup-hidup. adoiii. 

aku dan penumpang-penumpang lain dimaklumkan yang next bas yang akan hantar kami balik akan tiba jam 10pg keesokan harinya. Time tu jam 12mlm kot, nasib baik la jumpa kawan baru dalam bas tu, dia terus p cari motel berdekatan and sewa untuk semalaman. so, bersama 3 kawan baru, tidak mengenali satu sama lain menginap je kat motel tu. nasib baik, kalau tak memang kena tido dalam bas la jawabnya.

Then, KHAMIS 15Nov. jam 10pg, 
bas sampai dan bertolak balik ke Terengganu,

JUMAAT, 16Nov 11.58mlm,
Done updated my blog. tq :)

P/S : I LOVE LANGKAWI SO MUCH .

1 comment:

TokeY said...

hai cik... try pergi redang... ohsemmm!!.. :),, last oktober kami pergi sana... jom tukar2 pgalaman.. :), next year nak g langkawi..sbb awak criter macam best jah