Thursday, April 12, 2012

SuperNurses.


Salam :)


-NO INTRODUCTION-

Dari Programmer ke Quantity Surveyor and at last, a Nurse.

No, menjadi seorang nurse bukan satu cita-cita aku. Dulu, bukan main geli lagi tengok nurse. Yela, kena basuh air besar, air kecik, tengok najis, tengok darah, tengok luka teruk yang bernanah n etc. uiii, mmg tak sanggup la kot.

So, after habes spm dulu, mmg tak pandang langsung bidang nursing. Then, dapat course Science Computer kat Uitm Dungun. Wahh, nampak dah gaya bakal jadi Programmer. Cewaahh, haha. Tapi sebab banyak sangat main2, result sem 1 dh hancur. Huii. oke, my bad. 
So, bila dah result terus-menerus macam ntah pape, aku amik keputusan quit je la dari dari uitm tu. 

Habes fasa 1. Dalam tengah cuti (sebab quit) , membe aku cakap try la reply course Quantity Surveying. Katanya boleh tahan la senangnya course tu. Aku pon  apply jela. Takkan aku nak goyang2 kaki duk kat umah sambil tunggu putera kayangan turun masuk meminang pulak kan. haha

Then, sorang membe lagi cakap try apply for nursing. At least this bidang insyaAllah la pas habes diploma dapat keje terus. So, aku just follow je pe yang membe-membe cakap. Tunggu punya tunggu, dapat la course Quantity Surveying kat Uitm Seri Iskandar, Perak. 
Kali ni dah tanak pisang berbuah dua kali. Masuk Uitm kali dah dah penuh azam di dada, semangat membara.
 hahaha. KONON LAAA.

Then, bila dah habes satu sem. Dapat la result yang agak membanggakan ku.. wah, kembang hidungku ini. Bahagia la kot first time result cam nak gempak jee. haha
Dah eksaited gile nak teruskan belaja neh.

Dandan, bila masuk awal sem2... dapat pulak tawaran Nursing kat Kolej Kejururawatan Melaka.
Hati kata tak nak. Tapi umi suruh amik nursing. Kata umi peluang keje tinggi kalau amik bidang ni. Lagi satu, t nanti umi dah tua, at least ada sorang nurse boleh jaga dia.

Ouh, oke. Aku turutkan kata-kata umi aku.
Then, hari ni aku dah berada kat Kolej Kejururawatan Melaka. Dah 4 bulan ada kat sini.
Skang nga praktikal n seyesly banyak pengalaman baru yang aku dapat kot.

Kena jaga patient HIV, TIBI, DEMAM DENGGI n etc. 
oh my, cuak sehh. once kita kena virus tu, sekali ngan kita dapat penyakit tu.
tapi takpe, as long as kita ikhlas dan banyakkan berdoa, insyaAllah kita terhindar dari segala masalah.


Justsaying : Rezeki tu di tangan Allah.

2 comments:

biru laut said...

bagus ohh anak umi..:)

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com